Suho sadje je idealno za suhost

Ste sladkosnedi? Če želite klasične sladice nadomestiti s čim bolj zdravim, vam priporočamo nakup suhega sadja. Ogromno ljudi, sploh otrok, pa tudi odraslih, ima rado sladice – kot so torte, čokoladni bomboni, sladoled in podobno. A kaj ko se pretirano uživanje sladic začne kmalu poznati tudi pri obsegu pasu. Če ste se tega pravočasno začeli zavedati in ste že ukrepali, vam čestitamo. Če pa so vas kilogrami lepega dne presenetili kot strela z jasnega, vi pa še kar nadaljujete z »basanjem« s sladkarijami, vam svetujemo, da jih zamenjate s čim bolj zdravim.

Debelost ima lahko za posledico sladkorno bolezen,  srčno-žilne bolezni in celo raka. Zato se ji, sploh v starejših letih, čim prej izognite. Pri tem je vaš zaveznik lahko suho sadje. Zaradi svoje sladkobe bo potešilo vašo željo po sladkorju. Ker vsebuje povečano količino vlaknin, bo pospešilo še tako leno prebavo. Ker je njegov glikemičen indeks nizek, bo preprečilo, da bi vam nenadzorovano »padel cuker«. Manj lačni boste, želja po sladkem pa bo s suhim sadjem počasi izginjala in bledela.

Izbira suhega sadja je velikanska. Suhe fige, suhe slive, dateljni, suhe marelice, suhi jabolčni krhlji, suhe hruške, rozine pa še kaj. Suho sadje se odlično kombinira z oreščki, na primer mandeljni, indijskimi oreščki, arašidi, lešniki, brazilskimi oreščki in podobnim. Če se boste tako prehranjevali, boste hitreje siti in zaustavili rejenje, kmalu pa se bo kazalec na vaši tehtnici vrnil v prvotno stanje. Suho sadje deluje ravno nasprotno kot čokolada – z njegovo pomočjo sitost traja dlje, v primeru čokolade pa nas kmalu popade volčja lakota, po kateri pojemo še veliko bolj kaloričen obrok od same čokolade. Suho sadje bo vaš krvni sladkor vrnilo v meje normale, uredila se bo vaša prebava, kilogrami pa bodo začeli puhteti. Zakaj ga ne bi poskusili?