Markize in njihovo nameščanje

Markize lahko največkrat nameščamo na zunanje stene hiše. Pri tem moramo paziti, da uporabljamo ustrezen set za montažo, in sicer glede na steno. Če je stena toplotno izolirana, bomo potrebovali drugačen montažni set kot pri neizolirani steni. Markize lahko namestimo tako na steno kot na strop, na tramove ali spodnji del balkona. V vsakem primeru je treba poznati lastnosti površine, kamor nameščamo markize, da lahko uporabimo pravilni montažni set.

Senčila lahko izdelamo sami, in sicer tako, da najprej izmerimo, kako želimo, da je široka markiza in naročimo izdelavo tekstila. Markize namestimo v višini vsaj dva cela šest metra, pod katero bo pri nagnjenosti markize pod kotom petnajst stopinj še vedno dva metra visok prehod. Da bi senčilo namestili točno in centrirano, izmerimo, koliko je široka celotna stena. Konzole z nameščenimi markizami namestite tako, da so od nosilcev oddaljene vsaj deset centimetrov, saj na tem mestu potrebujemo največjo nosilnost. S tem določimo, na kateri točki bomo namestili zunanje konzole markize. Nato zunanji rob senčila orišemo na fasado.

Okrog zunanjega dela markize s svinčnikom označimo oddaljenost točke montaže zunanjih konzol, ki smo jo prej določili. Konzole morajo stati na desni, levi in sredinski strani markize, ki jo v tej fazi prav tako narišemo na fasado. Enega od nosilcev namestimo pod napenjalno vrv in na steno vrišemo točke, v katere bomo vrtali. Izvrtamo tako globoke luknje, da predremo toplotno izolacijo in začutimo trdo podlago. Luknje izvrtamo tudi na mestih, označenih za konzole. V luknje, ki smo jih izvrtali v izolacijo, v beton naredimo še luknje globine petnajst centimetrov in se pri tem držimo navodil proizvajalca.

Pri nadaljnji montaži markize vzamemo sidrne palice in jih namestimo na vrtalnik in izdolbemo izolacijski omet, dokler ni stožec za izolacijo povsem paralelen fasadi. Iz lukenj, ki smo jih izvrtali, s krtačo odstranimo prah, ki je nastajal med vrtanjem, ter z zložljivim metrom izmerimo njihovo globino.

Po pripravi injekcijske malte, jo iztisnemo v luknje, ki smo jih izvrtali, ter vstavimo sidrne palice markize. Sedaj vzamemo konzolo in zategnemo vijaka, da se sidrne palice nekoliko prilagodijo, dokler se malta strjuje. Ko je popolnoma strjena, odvijemo konzole in okrog sidrnih palic namažemo z lepilom za tesnjenje. S tem preprečimo vdor vlage ali mraza. Ko je malta strjena in so konzole trdno na miru, se lotimo nameščanja markize.

Ko namestimo markizo, jo potisnemo na nosilce in jo z vijaki zavarujemo na vseh straneh. Markizo smo sedaj trdno namestili in lahko jo pričnemo uporabljati.