Kako pričarati z obroki, da bodo otroci jedli čičeriko

Enkrat sem se pogovarjala z mojim otrokom in mu pokazala, kako izgleda čičerika in da bomo danes jedli čičeriko. Ko jo je pogledal je rekel: »Čičerika izgleda kot lešnik.«

Takrat sem si rekla, kakšna domišljija, res nikoli nisem pomislila, da čičerika izgleda kot lešnik. Sedaj vedno, ko pripravljam obrok z čičeriko, rečem otroku, da bodo danes lešniki. Tako mi je bilo to simpatično, da smo ta izraz ohranili.

Pri otroku ne moremo igrati in jim ponujati hrano, ki jim ni všeč. Enostavno prepoznajo okus in ne bodo jedli. Izgovarjali se bodo na vse načine, da so siti, da jim je slabo, da se ne počutijo dobro. Vse izgovore bodo našli, da bodo lahko odšli od mize, A kaj ko mi starši še kako vemo, kaj je vzrok in še huje, kuhali smo kosilo eno uro ali več, oni pa ne jedo in bodo čez dobro uro rekli, da so lačni. Ja tako je. Takrat je dobro, da se z otrokom pogovorite in mu skušate recimo, da bo čičerika predstavljena drugače in ga vprašati, kaj bi jedel. Ko vam bo rekel, da bi jedel omako, juho, sladico, nekaj pečenega vam bo mogoče dali idejo, da boste lahko čičeriko pripravili na drugačen način.

Ker se da, lahko enostavno pripravljate obrok, ki njemu ne odgovarja, ko pa mu boste naredili drugačen obrok od čičerike in ga bo otrok z veseljem pojedel. Ja tako je to.

Tako je to mogoče pravi način, da otroka pripravite do zdravih obrokov. Pripravite mu, da bo čičerika točno na ta način, ki ga on obožuje. Recimo čičerikini polpeti, ki so sočni in hrustljivi. Nekaj takega ima veliko otrok rado. Če pa jim boste dali za jesti enostavno čičerika v vodi, ki ste jo kuhali samo v slani vodi, pa je veliko možnosti, da je ne bodo jedli. Vse je v pripravi.